Onlineverkoop van boeken verdubbeld

De verkoop van papieren boeken via het internet is het afgelopen jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een studie die werd voorgesteld op De Staat van het Boek, een evenement voor de boekensector in Antwerpen. Hoewel de onlineverkoop slechts 4 procent van de totale boekenverkoop uitmaakt, zit dit verkoopkanaal duidelijk in de lift.

Uit de studie blijkt ook dat de onlineverkoop een eigen dynamiek heeft. Bijna de helft van de boeken die via webshops verkocht worden, vinden geen afzetmarkt via de gewone boekhandel. Het gaat dan bijna altijd om titels die al langer verschenen zijn, maar via specifieke kanalen hun weg blijven vinden naar het publiek.

44 procent van de boeken die online verkocht worden zijn non-fictieboeken, terwijl het aandeel van non-fictieboeken dat via de boekhandel verkocht wordt 32 procent is. Kinderboeken en eductatieve boeken doen het dan weer beter bij de fysieke winkelpunten. Het aandeel van fictie is voor beide kanalen ongeveer even groot.

In de top 10 vinden we slechts 5 titels terug in beide markten, de andere titels zijn erg verschillend. Slecht 35 procent van de top 100 best verkochte boeken online vinden we ook in de top 100 van de boekhandel terug.

Uitgevers erkennen dyslexie als leesbeperking

Tijdens De Staat van het Boek werd ook een overeenkomst ondertekend tussen de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) en de openbare bibliotheek Luisterpunt, die mensen met een leesbeperking boeken aanbiedt in aangepast formaat.

Vanaf nu kan Luisterpunt zijn aanbod ook toegankelijk maken voor mensen met dyslexie, afasie en multiple sclerose. Jongeren met dyslexie kunnen met de hulp van digitale luisterboeken dezelfde boeken lezen als hun leeftijdsgenoten, in plaats van meer eenvoudige boeken onder hun intellectueel en emotioneel niveau.

Tot nog toe werkte Luisterpunt enkel voor blinden en slechtzienden. Mensen kunnen via de bibliotheek boeken in aangepaste versie (vb. braille of audio) uitlenen.