Rekenhof hekelt Vlaams letterenbeleid

Het Rekenhof heeft een bijzonder kritisch rapport klaar over de manier waarop het letterenbeleid in Vlaanderen ondersteund wordt. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) meldt dat er volop gewerkt wordt aan een nieuw "geïntegreerd letterenbeleid".

"Het beleid en de regels zijn zo versnipperd dat het een doelmatige ondersteuning belemmert. Duidelijke, globale doelstellingen voor het letterenbeleid die alle actoren omvatten, ontbreken", meldt het Rekenhof in het rapport.

Het Vlaams letterenbeleid is een buitenbeentje. Het valt niet onder het koepeldecreet voor de kunsten en is versnipperd tussen verschillende instellingen, gaande van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) tot de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en de Nederlandse Taalunie (NTU). In 2009 werd er via die verschillende kanalen 6,5 miljoen euro besteed aan het Vlaamse letterenbeleid.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft al gereageerd op het rapport. Volgens Schauvliege wordt er volop gewerkt aan een "geïntegreerd letterenbeleid dat tegemoetkomt aan de conclusies en de aanbevelingen van het Rekenhof".