Slapende luchtverkeersleiders ontslagen

In de Verenigde Staten zijn twee luchtverkeersleiders ontslagen omdat ze tijdens hun dienst in slaap waren gevallen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA neemt ook een aantal nieuwe maatregelen om de veiligheid op te krikken.

De twee ontslagen luchtverkeersleiders werkten respectievelijk in Miami en Tennessee. De luchtverkeersleider uit Miami werd zaterdag rond 5 uur 's ochtends slapend aangetroffen. Hij stond in voor de controle van hoog luchtverkeer boven delen van Florida, de Atlantische Oceaan en de Caraïbische zee.

Volgens de FAA (Federal Aviation Administration) is uit onderzoek van luchtverkeertapes echter gebleken dat de man geen enkele oproep van vliegtuigen heeft gemist en er geen gevolgen waren voor het luchtverkeer.

De luchtverkeersleider uit Tennessee werd op 19 februari betrapt. Hij werkte op de McGhee Tyson-luchthaven en zou tijdens zijn dienst vijf uur aan een stuk hebben geslapen, ondanks verwoede pogingen van een collega om hem te wekken. De man zou naar verluidt zelfs een bedje hebben gemaakt in de controletoren, met een zelf meegebracht kussen en dekens.

De twee ontslagen luchtverkeersleiders waren eerder al geschorst, net als enkele andere luchtverkeersleiders. De twee incidenten zijn namelijk geen uitzondering. In 2011 werden al meermaals slapende luchtverkeersleiders betrapt.

Zo probeerde een vliegtuigje dat op de luchthaven van Reno-Tahoe in Nevada wou landen, een kwartier lang tevergeefs contact op te nemen met een ingedommelde luchtverkeersleider. Het vliegtuigje kon uiteindelijk op eigen houtje veilig landen. Ook in Washington en in Seattle moesten luchtverkeersleiders uit dromenland worden gehaald.

First lady

De FAA nam ook een aantal nieuwe maatregelen om de veiligheid van het luchtverkeer op te krikken. Zo moet een vliegtuig met de first lady aan boord voortaan extra in het oog gehouden worden door een chef in plaats van een luchtverkeersleider, zoals ook het geval is bij de president. Een vliegtuig met Michelle Obama aan boord moest maandag de landing uitstellen na een vermoedelijke fout van een luchtverkeersleider.

Eerder had de FAA al enkele andere maatregelen genomen in verband met de dienst van luchtverkeersleiders. Op 26 vliegvelden en radarposten waar maar één luchtverkeersleider nachtdienst had, werd een extra collega naast hem of haar geplaatst.