Tepco: "520 ton radioactief water in zee"

Uit de beschadigde kerncentrale van Fukushima in Japan is sinds begin deze maand 520 ton zwaar radioactief water in de zee gestroomd. Dat zegt Tepco, het bedrijf dat de reactoren uitbaat. Het lek is gedicht, maar Tepco blijft zoeken naar andere lekken.

Sinds de aardbeving en de tsunami van 11 maart probeert Tepco met zee- en ander water de splijtstof in de getroffen reactoren af te koelen.

Begin deze maand was een lek ontstaan in reactor 2 en pas na zes dagen en enkele mislukte pogingen kon dat lek worden gedicht. Maar in die tijd zou 520 ton zwaar radioactief water in zee gestroomd zijn. De radioactiviteit van het water lag 20.000 keer hoger dan de norm voor een jaar. Tepco zegt dat het blijft zoeken naar mogelijke andere lekken.

In zee heeft Tepco ook barrières geplaatst om het zwaar besmette water tegen te houden. Ook worden al enkele dagen zandzakken met zeoliet te water gelaten in de buurt van Fukushima (foto). Dat zijn mineralen die de radioactieve stof cesium uit het water kunnen absorberen.

Japan trekt verboden zone rond kerncentrale op

In Japan heeft de overheid het gebied in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale van Fukushima tot verboden zone uitgeroepen. In dat gebied was iedereen al geëvacueerd. Maar nu is het illegaal om het gebied nog te betreden.

Nadat de aardbeving en tsunami de kerncentrale van Fukushima had getroffen, heeft de overheid de bewoners gevraagd om het gebied rond de centrale te verlaten. Maar blijkbaar zwerven er toch nog altijd inwoners rond in de evacuatiezone.

Met het opleggen van een no-goarea wil de regering vermijden dat de bewoners radioactief besmet raken. "We hebben de bewoners gevraagd het gebied niet te betreden omdat het een enorm risico voor hun veiligheid is", zegt Yukio Edano, woordvoerder van de regering. "Spijtig genoeg zijn er nog enkele mensen in de gebieden."

Bewoners krijgen nog kort de kans om belangrijke bezittingen op te halen. In de zone van 20 kilometer woonden tot de aardbeving en tsunami van vorige maand 80.000 mensen. Na de ramp heeft de overheid de evacuatiezone van 20 kilometer al eens uitgebreid tot andere zones rond de centrale.