Twee cargoschepen gekaapt in Arabische Zee

Piraten hebben in de Arabische Zee twee cargoschepen gekaapt. Het gaat om een Italiaans en een Zuid-Koreaans schip. De Zuid-Koreaanse marine heeft een oorlogsschip gestuurd met meer dan 200 mariniers aan boord.

Het Italiaanse cargoschip “Rosalia D’Amato” was op weg van Brazilië naar Iran met een lading sojabonen aan boord. Op ongeveer 650 kilometer van de kust van Oman werd het schip gekaapt door Somalische piraten. De 21 bemanningsleden worden goed behandeld en er is nog geen losgeld gevraagd.

Later werd ook het Zuid-Koreaanse vrachtschip “Hajin Tianjin” (foto) gekaapt. Nadat het schip een noodsignaal had uitgestuurd, werd niets meer van het schip noch van zijn 20-koppige bemanning vernomen. De Zuid-Koreaanse marine reageerde onmiddellijk en stuurt een oorlogsbodem naar het gebied waar de laatste signalen van de “Hajin Tianjin” werden opgevangen.

Ondanks internationale patrouilles is piraterij nog steeds vaak voorkomend in de regio. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de kapingen al zo’n 1.000 Somaliërs veroordeeld voor piraterij. Tijdens de eerste drie maanden van 2011 waren er wereldwijd 142 piratenaanvallen. Het merendeel vond plaats in de Golf van Aden en de Arabische Zee.