Verkiezingsresultaten lokken geweld uit in Haïti

In Haïti is er opnieuw geweld uitgebroken na de bekendmaking van de definitieve resultaten van de presidents- en parlementsverkiezingen. De eerste zijn gewonnen door Michel Martelly. Bij het geweld kwam minstens één Haïtiaan om het leven.

De voormalige zanger Michel Martelly is nu definitief de nieuwe president van Haïti. Volgens de kiescommissie haalde Martelly 67,57 procent van de stemmen. Hij versloeg in de tweede ronde de voormalige first lady Mirlande Manigat.

Enkele uren na de bekendmaking van de definitieve resultaten van de presidents- en parlementsverkiezingen, die tegelijkertijd plaatsvonden, is er her en der in het land geweld uitgebroken. Daarbij is minstens één dode gevallen. Plaatselijke radiozenders hebben het over twee doden en verschillende gewonden.

Ook na de resultaten van de eerste ronde was Haïti enkele dagen in de greep van onlusten en geweld. De resultaten van de eerste ronde werden later herroepen omdat er fraude was gepleegd. De regeringskandidaat Jude Celestin moest zijn tweede plaats uiteindelijk afstaan aan Martelly, die de fraude had aangeklaagd.

Voor hij presidentskandidaat werd, was de nu 50-jarige Martelly zowat de bekendste muzikant van zijn land en de meester van de kompasmuziek, een Haïtiaanse muziekstijl met Afrikaanse en Europese invloeden. Op 14 mei zal hij de eed afleggen als president van Haïti.

Martelly riep de oppositie op tot "harmonische samenwerking". Hij deed dat vanuit de Verenigde Staten, tijdens een bezoek aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in Washington. Martelly is al een paar dagen in de VS om er met de Amerikaanse regering en de Verenigde Naties over de heropbouw van Haïti te praten. Het land werd vorig jaar door een zware aardbeving geteisterd.