"Amateurkunsten zijn medicijn voor ziel en lijf"

Vanaf vandaag tot en met 1 mei vindt in ongeveer 150 Vlaamse en Brusselse gemeenten voor de 16e keer de Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats. Zangeres Mira geeft vanavond het startschot in Lommel.

Tijdens de officiële openingsavond zal zij het campagnelied "Ei" zingen waarvoor zij de tekst schreef. De jonge accordeoniste Elke De Meester won de compositiewedstrijd die in de aanloop naar de Week van de Amateurkunsten werd uitgeschreven. Zij maakte van het campagnelied een pittig folknummer.

De organisatie deed ook een warme oproep aan alle muzikanten om met het lied aan de slag te gaan en stelde arrangementen beschikbaar voor koren, harmonieën en fanfares.

Tijdens de WAK krijgen amateurkunstenaars de kans om hun werk voor te stellen in hun gemeente. Er zijn concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en workshops. Annabelle Van Nieuwenhuyse (foto in tekst) is net zoals de voorbije jaren de meter van  de WAK. In haar vrije tijd zingt en fotografeert de presentatrice ook. "Amateurkunsten is als een medicijn voor je ziel en voor je lijf", zegt ze.

Erfgoeddag, dat dit jaar als thema "Armoe troef!" heeft, vindt plaats op 1 mei (aan het einde van de WAK). Heel wat amateurkunstenaars slaan dan ook opnieuw de handen in elkaar met erfgoedorganisaties.

Vanaf dit jaar organiseren ook Nederland en Schotland in mei een Week van de Amateurkunsten, naar Vlaams model. Volgend jaar zou het concept ook in heel Groot-Brittannië gelanceerd worden.

"Amateurkunsten zijn bruisende sector in Vlaanderen"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft dit jaar voor het amateurkunstenbeleid 6.656.000 euro voorzien.

"De amateurkunsten zijn een bruisende sector in Vlaanderen. Uit een onderzoek van 2009 blijkt dat 1 op de 3 mensen wekelijks met amateurkunst bezig is. Vlaanderen en Brussel tellen dus meer dan 2 miljoen amateurkunstenaars. Deze WAK is een erkenning voor de vele amateurkunstenaars en maakt hun werk zichtbaar en toegankelijk. Dat de WAK een exportproduct geworden is en internationale navolging krijgt, bewijst het sterke concept en de kwaliteit ervan."

Alle info over de Week van de Amateurkunsten vindt u hier.