"Iedereen moet nu kleur bekennen, ook de N-VA"

CDH-voorzitter Joëlle Milquet vindt het tijd om definitieve onderhandelingen over de staatshervorming en de regeringsverklaring aan te vangen. Ze heeft dat gezegd in een interview met La Libre Belgique.

"We staan verder dan een jaar geleden. We kunnen zeggen dat we nog nooit zo diep vastzaten in de politieke impasse. Maar men moet ook erkennen dat we nog nooit zo ver gegaan zijn in het uittekenen van een staatshervorming", zegt Milquet. "Er ligt een echt aanbod op tafel."

"We moeten nu overgaan naar de fase waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, waarbij we komen met voorstellen voor een staatshervorming en een regeringsverklaring. We moeten dus vragen wie klaar is om te beginnen aan de definitieve onderhandelingen. (...) Iedereen moet maar uitmaken of hij zich op basis daarvan verbindt tot onderhandelingen, incluis de N-VA. Er is geen enkele reden om die partij uit te sluiten."

"Maar als een partij - de N-VA of een andere partij - beslist om er niet voor te gaan, moet ze de anderen wel laten vooruitgaan." Milquet kleeft er ook een datum op: "Als we er deze zomer nog niet zijn, moet er iets anders gebeuren." Ze heeft het dan niet over verkiezingen, maar over de vorming van een regering met een sociaal-economisch programma. "Maar dat is niet onze keuze", geeft ze nog mee.

Meest gelezen