"Onderzoek privacyschending met smartphones"

Senator Bart Tommelein (Open VLD) heeft vrijdag een lans gebroken voor een onderzoek van de Privacycommissie naar de mogelijke schending van de privacy van gebruikers van smartphones.

Eerder deze week raakte bekend dat zowel Apple's nieuwste besturingssystemen voor iPhone en iPad als het Android-besturingssysteem van sommige smartphones de verplaatsingen van de gebruikers registeren.

"Normaliter heeft men voor dergelijke verregaand onderzoek naar de privacy een gerechtelijk bevel nodig. Ik vind het bijzonder griezelig dat een bedrijf om onbekende redenen elke 24 uur op 24 bijhoudt waar de gebruiker is en bovendien deze gegevens opslaat op een databank. Aangezien er geen onderscheid tussen gebruikers wordt gemaakt, geldt dit evenzeer voor minderjarige gebruikers", zegt Tommelein.

Tommelein bespeurt een deur naar vele misbruiken van de gegevens, onder meer voor crimineel gebruik. "En de gegevens over de locatie van een gebruiker zijn ook van goudwaarde voor adverteerders", klinkt het.

De senator wil net als in Duitsland een onderzoek naar de applicatie. "De Privacycommissie moet terstond een onderzoek opstarten", besluit Tommelein.

Meest gelezen