"Syrische leger schiet met scherp op betogers"

In verschillende Syrische steden hebben soldaten van het Syrische leger volgens ooggetuigen met scherp geschoten op betogers. Die protesteerden vandaag opnieuw massaal tegen het regime van president Bashar al-Assad. Minstens 70 mensen zouden omgekomen zijn.
(Betogers in de stad Banias)

Omdat onafhankelijke journalisten geweerd worden in Syrië is het moeilijk om berichten te verifiëren. Volgens verschillende buitenlandse persagentschappen zouden minstens 70 mensen doodgeschoten zijn. De nieuwe balans zou opgemaakt zijn door mensenrechtenactivisten en getuigen ter plaatse. Deze vrijdag was daarme een van de bloedigste dagen sinds de protesten in het land half maart losbarstten.

Tienduizenden Syriërs kwamen vandaag op straat om te betogen. In Douma ging het om meer dan 40.000 betogers die samenkwamen, in Homs meer dan 10.000. Maar ook in andere grote steden is vandaag weer betoogd. Onder meer in het noordelijke Aleppo en in de kuststad Banias kwamen mensen op straat om hun ongenoegen te uiten. "Het volk wil de val van het regime", riepen de betogers, dezelfde kreet die in onder meer Egypte te horen was. Politie en veiligheidsdiensten waren massaal aanwezig.

President Assad (foto) probeert het volksprotest de kop in te drukken door repressie enerzijds en hervormingen anderzijds. Zo werd de noodtoestand, die al sinds 1963 van kracht was, onlangs opgeheven, maar de betogers nemen geen genoegen met die toegeving. De noodtoestand gaf de veiligheidsdiensten vrij spel om opposanten van het regime aan te pakken.

Sinds het begin van het protest zijn al bijna 300 doden gevallen in Syrië.