Alarmfase rood in Antwerpse bossen

In alle bossen en natuurgebieden van de provincie Antwerpen is sinds vanmorgen alarmfase rood van kracht. Dat betekent dat er een groot risico is op brand. Bezoekers zijn nog steeds overal welkom, maar dienen extra alert te zijn en zeker niet te roken.

Door de warmte en droogte van de laatste dagen is het risico op bos- en heidebranden gevoelig gestegen. Het Agentschap voor Natuur en Bos neemt dan ook liever geen risico: "We raden de mensen nog niet af om de natuur in te trekken en gaan zeker nog geen delen van gebieden zoals de Kalmthoutse Heide afsluiten. Maar aangezien het overal allicht erg druk wordt in het paasweekend, roepen we wel op tot extra alertheid", aldus woordvoerder Dirk Bogaert, die benadrukt dat het om een preventieve maatregel gaat.

De voorbije dagen was in de provincie Antwerpen alarmfase oranje van kracht. Dat hield in dat alle brandtorens permanent werden bemand en dat boswachters en bezoekers waakzaam dienden te zijn. Nu komt daar ook nog de steun bij van brandweer en politie, die zich paraat houden voor mogelijke interventies. Meer informatie over de verschillende fases staat op de website van de gemeente Kalmthout.

In de provincie Limburg was fase rood al van kracht sinds woensdag. Ook daar zijn de brandtorens bemand en wordt er extra alertheid gevraagd. Al wordt in Limburg wel het onderscheid gemaakt tussen "fase rood" en "fase dubbel rood", de hoogste staat van paraatheid.