Annick De Ridder stopt als gemeenteraadslid

Annick De Ridder (Open VLD) stapt uit de Antwerpse gemeenteraad en de raad van bestuur van het Antwerps Havenbedrijf. Die mandaten zijn naar eigen zeggen deontologisch niet te rijmen met haar nieuwe job.

De 32-jarige De Ridder zit sinds 2004 in de gemeenteraad. Sinds 2007 was ze ook bestuurder bij het Antwerps Havenbedrijf. Daarnaast is ze ook altijd actief gebleven als advocate. Nu kreeg ze van Fernand Huts het aanbod om voor Katoen Natie consultancy-opdrachten uit te voeren rond windmolens. "En omdat ik een mogelijk belangenconflict wil vermijden en de deontologie wil respecteren, dien ik mijn ontslag in als gemeenteraadslid en stel ik mijn mandaat als bestuurder van het Havenbedrijf ter beschikking van mijn partij", aldus De Ridder.

De Ridder behoudt wel haar zitje in het Vlaams Parlement. Dat daar ook vaak Antwerpse dossiers worden aangekaart, hoeft volgens haar geen deontologisch probleem te vormen. "Dat ik Vlaams volksvertegenwoordiger blijf, is een heel ander verhaal. Het Vlaams parlement is veel meer bezig met regelgeving en grote lijnen. Maar ik kan op Antwerps niveau moeilijk het Havenbedrijf binnenstappen met een petje van de Katoen Natie", legt De Ridder uit.

Kansen voor anderen...

Wie De Ridder in Antwerpen zal opvolgen als gemeenteraadslid en fractieleider wordt in de komende dagen bekeken. Eerste opvolger is alvast advocaat Kris Luyckx.

De Ridder werd bovendien getipt als een van de outsiders om Sven Gatz op te volgen als fractieleider in het Vlaams Parlement. "Maar ik heb voorzitter Alexander De Croo al laten weten dat ik daar geen kandidaat voor ben. Wat ik doe, wil ik goed doen en je mag ook niet te veel hooi op je vork nemen", luidt het.