Doden bij conflict tussen Thailand en Cambodja

Bij nieuwe gevechten tussen Thaise en Cambodjaanse troepen zijn aan de grens tussen de landen minstens vier militairen om het leven gekomen en verschillende gewond geraakt. Beide landen schuiven de schuld naar elkaar door.

De troepen beschoten elkaar bij de hindoetempel Ta Krabei, die beide landen opeisen. Het tempelcomplex bevindt zich in de provincie Oddar Meanchey, zowat 100 km ten zuidwesten van de tempel Preah Vihear. Ook voor die tempel bestrijden de landen elkaar al jaren. In februari werden daar nog tien mensen gedood bij het aanslepende grensconflict. Volgens een internationale uitspraak ligt de tempel op Cambodjaans grondgebied.

Volgens de Cambodjaanse regeringswoordvoerder drongen Thaise soldaten bij dageraad de Cambodjaanse site binnen, waarop het tot een schietpartij kwam. Volgens Thailand voerden zijn troepen een routinepatrouille uit en loste Cambodja het eerste schot. De Thaise legerwoordvoerder zei dat na enkele geweersalvo's aan beide kanten Cambodja plotseling zware artillerie inzette.

Hoeveel slachtoffers er juist bij de schermutseling vielen, is niet duidelijk. Een Thaise woordvoerder zei dat één soldaat gedood is en dat zeven anderen gewond raakten. Andere bronnen maken gewag van twee Thaise slachtoffers. Een Cambodjaanse woordvoerder zei dat drie Cambodjaanse soldaten omkwamen en zes gewond raakten.

De bewoners van 32 dorpen in de regio op zowat 360 km ten noordoosten van Bangkok zijn in veiligheid gebracht.