Fietsbetoging voor de Dag van de Aarde

Vandaag is een fietsbetoging door de straten van Antwerpen getrokken. Naar aanleiding van de internationale Dag van de Aarde voerden de betogers actie tegen het fijn stof en de lawaaihinder. Daarnaast zijn ze het niet eens met de plannen van de Oosterweelverbinding.

“Het plan om de ring rond te maken, zoals het nu voorligt, houdt geen verbetering in”, aldus Joris Van den Bossche van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). “Alternatieven die het verkeer uit de stad leiden en de ring overkappen, zijn veel beter.” Vlaanderen heeft volgens de betogers een gebrek aan toekomstvisie wat mobiliteit en open ruimte betreft. Er moet volgens hen meer ingezet worden op openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. “Daarom palmen we vandaag de straten in en moet koning auto wijken voor de fiets”, aldus Van den Bossche. “We eisen de ruimte op die ons toekomt.”

De optocht vertrok om 16 uur op het Theaterplein en ging richting de Brilschans naast de Antwerpse ring. De actie is wat uit de hand gelopen. Enkele manifestanten hingen touwen aan de voetgangersbrug boven de ring in Berchem en schommelden boven de autosnelweg. Naar verluidt zijn er daardoor enkele aanrijdingen gebeurd.

De internationale Dag van de Aarde is een jaarlijkse sensibiliseringsactie. In 192 landen wereldwijd doen verschillende organisaties mensen nadenken over hun consumentengedrag en de impact ervan op de aarde.