Gerecht rolt Belgisch-Nederlandse drugsbende op

Het federaal parket, het gerecht van Dendermonde en de Nederlandse justitie hebben een grote drugsbende opgerold. Die was gespecialiseerd in de aanmaak en verkoop van synthetische drugs. In totaal zijn 12 mensen aangehouden.

Het onderzoek nam ruim een jaar in beslag. "Tal van bijzondere opsporingsmethoden werden aangewend om de werkwijze van de drugsbende in kaart te brengen", verklaart het parket. "De leden van de bende woonden verspreid over heel België en in Nederland en bleken aanzienlijke hoeveelheden synthetische drugs te verhandelen."

Zaterdag werden enkele kopstukken op heterdaad betrapt tijdens een drugsdeal in Mol, en bij verschillende huiszoekingen zijn grote hoeveelheden amfetamines, XTC en chemicaliën in beslag genomen. Dat gebeurde onder meer in Sint-Niklaas, Bredene, Oostende en Waasmunster. In België werden negen personen aangehouden en in Nederland waren dat er drie. Die worden mogelijk aan België uitgeleverd.

Het ging om een bijzonder professionele bende, zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket. "Verder onderzoek moet uitwijzen of er nog andere personen betrokken zijn."