Grootste betoging in Jemen sinds begin protest

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa heeft de tot nog toe grootste betoging tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh plaatsgevonden. Volgens de organisatoren is het de "vrijdag van de laatste kans" voor de president, die al 32 jaar aan de macht is in Jemen.

Volgens een correspondent van het persagentschap AFP strekte de massa betogers zich uit over een lengte van vier kilometer. Er is geen melding gemaakt van slachtoffers. De leiders van de verzetsbeweging hebben ook al opgeroepen tot een algemene staking morgen.

In Sanaa werd daarnaast ook betoogd ten gunste van Saleh, van wie de oppositie nu al enkele maanden het ontslag eist. De voorstanders van Saleh hebben het over de "vrijdag van de verzoening". Het leger en de politie stonden paraat om betogers en tegenbetogers van elkaar gescheiden te houden.

Saleh is al 32 jaar aan de macht in Jemen. Hij heeft de betogers wel enkele kleine toegevingen gedaan, maar die hebben dat onthaald op hoongelach.

Gisteren heeft de Samenwerkingsraad voor de Golf een stappenplan opgesteld voor een politieke transitie in Jemen. Volgens dat plan moet Saleh binnen de maand opstappen. In ruil zou hij niet worden vervolgd. De president zegt het plan te verwelkomen, "in het kader van de grondwet". Volgens die grondwet loopt die termijn af in 2013.

De demonstranten reageren sceptisch op het stappenplan. Zij willen een onmiddellijk vertrek van Saleh en vinden het onaanvaardbaar dat hij vrijgesteld zou worden van vervolging.

20 soldaten gedood bij twee aanvallen

Bij twee verschillende aanvallen in het oosten van het land zijn 20 soldaten van het Jemenitische leger gedood door militanten van Al Qaeda en gewapende stamleden. Dat deelden de veiligheidsdiensten mee.

"Strijders van Al Qaeda hebben een legerpatrouille in een hinderlaag gelokt in Mareb", aldus een veiligheidsverantwoordelijke in Sanaa. Nog vandaag overvielen stamleden een aantal soldaten in Mareb. Dat hebben een andere verantwoordelijke en een tribale woordvoerder gemeld. Zes stamleden liepen eveneens verwondingen op.