Japan besteedt miljarden aan heropbouw

De Japanse regering maakt een budget van ongeveer 33 miljard euro vrij voor de heropbouw na de aardbeving en de tsunami van vorige maand. Het parlement moet dat bedrag nog goedkeuren.

Het geld gaat onder meer naar nieuwe wegen en haveninfrastructuur. "Dit is een eerste stap om het land herop te bouwen na een grote ramp", zegt minister van Financiën Yoshihiko Noda.

De regering schat de totale schade op meer dan 200 miljard euro. Mogelijk gaat het om de duurste natuurramp ooit. Een groot deel van het noordoosten van Japan is verwoest door de aardbeving en tsunami van 11 maart. Naar schatting 25.000 mensen zijn omgekomen.

Intussen heeft de regering ook de veiligheidszone rond de kerncentrale van Fukushima verder uitgebreid. Binnen de maand moeten de inwoners van de dorpen Litate en Katsurao en van delen van de steden Namie, Minami Soma en Kawamata hun woning verlaten. Het gaat om plaatsen buiten een straal van 20 kilometer rond de centrale, die de regering gisteren heeft uitgeroepen tot verboden zone.

Nog steeds problemen bij Toyota

Toyota verwacht pas tegen november of december een normalisering van zijn productie in Japan. De grootste autobouwer ter wereld heeft zijn productie in Japan een tijdje moeten stilleggen na de aardbeving en de tsunami.

Pas sinds deze week is de productie in alle Toyota-fabrieken in Japan heropgestart, vaak op halve kracht. De autoproducent heeft nog te kampen met een gebrek aan onderdelen en stroomstoringen. Heel wat onderdelen worden geproduceerd in het zwaar getroffen noordoosten van het land.

Ook de buitenlandse vestigingen van Toyota lijden onder het gebrek aan onderdelen. Er zijn al een kwart miljoen auto's minder geproduceerd doordat verschillende fabrieken in Japan hebben stilgelegen.