Marokkanen weldra naar cel in eigen land

Vanaf 1 mei kan ons land gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit gedwongen terugsturen naar hun land. Het Marokkaanse parlement heeft het verdrag daarover na 4 jaar geratificeerd.

Tot nu toe moesten de gevangenen er zelf mee instemmen om hun straf in Marokko uit te zitten en dat gebeurde bijna nooit. In 2007 sloot toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinkx (PS) daarom een aanvullend protocol af dat ook een gedwongen repatriëring van Marokkaanse gevangenen mogelijk moest maken: een van de maatregelen om de overbevolking in onze gevangenissen aan te pakken. 

In ons land zitten zowat 1.100 Marokkanen in de gevangenis. Het is niet duidelijk hoeveel van hen nu in aanmerking komen om te worden teruggestuurd. "Ik hoop in een tiental dossiers tot een verplichte terugbrenging van gevangenen naar Marokko te kunnen overgaan", zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). "Dat is een belangrijke doorbraak."

Desondanks gelden er beperkingen. "Het is niet mogelijk als iemand de dubbele nationaliteit heeft", zegt De Clerck. Ook wie hier geboren is, wie getrouwd is met een Belg, of wie hier voor zijn veroordeling 5 jaar heeft gewoond, komt niet in aanmerking.

De minister kijkt verder

De Clerck noemt het symbolisch belangrijk dat Marokko het akkoord nu heeft aanvaard. Hij wil nu ook met Turkije een overeenkomst sluiten over het terugsturen van gevangenen.

De ontslagnemende minister van Justitie vraagt zich ook af of er ook geen dergelijke akkoorden moeten komen voor wie nog in voorhechtenis zit. "Moeten we ook niet nog verdergaan en kijken of er in verband met voorlopige hechtenis geen momentum is waarbij zij die illegaal in het land zijn en meerdere keren in voorlopige hechtenis komen, niet naar hun eigen land kunnen worden teruggebracht?"

Hij noemt dat een politiek debat voor de toekomst. "De vraag is of al wie een strafrechtelijk feit pleegt hier moet blijven tot zijn proces begint", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.