Paus in gesprek met gelovigen op televisie

Paus Benedictus XVI heeft op de Italiaanse televisie vragen beantwoord van gelovigen. Het is de eerste keer dat een paus op die manier in contact treedt met het publiek.

Het tv-programma was vorige week opgenomen in het Vaticaan en werd vanmiddag uitgezonden door de Italiaanse openbare omroep RAI. De katholieke kerk viert vandaag Goede Vrijdag, de sterfdag van Jezus Christus. Alle vragen die aan de paus gesteld werden, stonden dan ook in het teken van Jezus en het lijden. In totaal konden zeven gelovigen een vraag stellen aan de paus. Zij werden gekozen uit duizenden inzendingen.

Zo stelde een 7-jarig Japans meisje Benedictus een vraag over de aardbeving in haar land. "Waarom zijn zoveel kindjes dood", vroeg het meisje aan de paus. "Ik stel me ook die vragen, waarom jullie zo moeten lijden en anderen niet, maar we hebben de antwoorden niet", antwoordde de paus. "Maar we weten dat Jezus geleden heeft zoals jullie. Ooit zullen we het begrijpen."

Een Italiaanse vrouw wier zoon al enkele jaren in een vegetatieve toestand verkeert, wilde van de paus weten of haar zoon nog een ziel heeft. Benedictus antwoordde dat zijn ziel zeker nog in zijn lichaam was, "ik ben zeker dat die verborgen ziel uw liefde voelt". Andere vragen kwamen van onder meer enkele christelijke jongeren uit de Iraakse hoofdstad Bagdad en een moslimvrouw uit Ivoorkust.

Het programma duurde zo'n 80 minuten. Het was de eerste keer dat een paus op televisie vragen van het publiek beantwoordde. Net als zijn voorganger paus Johannes Paulus II geeft Benedictus XVI overigens zelden interviews.

Het tv-programma was ook strak geregisseerd. Lastige vragen over bijvoorbeeld de pedofilieschandalen in de kerk, konden niet gesteld worden. Toch ziet de kerk dit programma als een eerste stap naar meer transparantie.

Paus belt op 4 mei naar de ruimte

Paus Benedictus XVI is blijkbaar op primeurs gesteld, want begin mei heeft hij er nog eentje beet. Op 4 mei zal hij namelijk via satelliet met twee Italiaanse astronauten in het internationale ruimtestation ISS bellen. Het zal de eerste keer zijn dat een paus "naar de ruimte" belt.

Volgende week vrijdag vertrekt de shuttle Endeavour naar het ISS, met een van de twee Italianen aan boord. De andere Italiaan verblijft momenteel in het ISS.