Saturnus elektrisch verbonden met maan

De reuzenplaneet Saturnus is elektrisch verbonden met een van zijn manen, Enceladus. Dat heeft de NASA meegedeeld en het is tegelijk ook gepubliceerd in de vakbladen Nature en Geophysical Research Letters. Eerder was iets dergelijks ook al bij Jupiter vastgesteld.

Wetenschappers hadden al theorieën opgesteld over een elektrisch circuit op Saturnus, de planeet met de prachtige ringen, omdat de andere gasgigant, Jupiter, elektrisch verbonden is met een van zijn manen, namelijk Io.

Gegevens van de Cassinisonde in 2008 bevestigden dat de theorie ook opgaat voor Saturnus.

Bij Jupiter is het vooral de uitstoot van de werkende vulkanen op de maan Io die geladen deeltjes in de magnetosfeer van de planeet brengt. De beweging van de maan rond de planeet en door het magneetveld werkt als een dynamo. Er wordt een lusvormige elektrische stroom opgewekt van de noordpool van de planeet naar de maan en verder naar de zuidpool. Daar waar de stroom bij de beide polen de atmosfeer van de planeet raakt, ontstaat er poollicht.

De ruimtesonde Cassini die rond Saturnus draait, ontdekte dat de kleine maan Enceladus (kleine foto), die aan zijn zuidpool ook gas en ijsachtige korrels de ruimte inblaast, op dezelfde wijze een stroomkring opwekt, die verantwoordelijk is voor een deel van de poollichtverschijnselen op Saturnus. Bij Saturnus gaat het enkel om de noordpool waar de stroom poollicht veroorzaakt. Enceladus bevindt zich op 240.000 km van Saturnus.

Bron: NASA