Single Sex Pistols meest waardevolle vinylplaat

Een zeldzame single van The Sex Pistols is de meest waardevolle vinylplaat die er op dit moment te vinden is. Vinyl maakt een opmars als verzamelobject en investering. Het magazine Record Collector maakte een lijst met de meest waardevolle vinylplaten.

De lijst wordt aangevoerd door de single "God save the Queen" van The Sex Pistols die geperst werd door A&M Records in 1977.

Nog voor de single in de winkel lag, liet de platenmaatschappij de groep vallen en vernietigde de meeste exemplaren. Enkele werden nog gered. Wie nu zo'n exemplaar in zijn bezit heeft, is er best extra zorgzaam mee, want de single is nu ongeveer 9.000 euro waard.

Op de tweede plaats van meest waardevolle vinylplaten staat de eerste persing van "Please, please me", het eerste album van The Beatles. Een exemplaar in uitmuntende conditie is zo'n 3.400 euro waard.

Volgens Record Collector is er een markt voor iconische vinylplaten in goede staat, maar is het niet zo vanzelfsprekend om nog vinylplaten in uitstekende conditie aan te treffen. "Mensen houden van de muziek en draaien de plaat grijs." Slimme verzamelaars kopen daarom twee exemplaren van een plaat: één om af te spelen en één als investering.