Stukken van oude Chinese tekening herenigd

Een 660 jaar oude Chinese tekening, die meer dan 300 jaar geleden in twee stukken gescheurd werd, is binnenkort opnieuw als één geheel te bewonderen. China leent een stuk van de tekening uit aan Taiwan, die het andere stuk bezit, zodat de tekening opnieuw als één geheel gepresenteerd kan worden.
(een fragment uit de tekening van Huang Gongwang)

De tekening, die in totaal 6 meter lang is, werd gemaakt door de Chinese landschapsschilder Huang Gongwang. Meer dan 300 jaar geleden scheurde de toenmalige eigenaar de tekening in twee stukken om ze te verbranden. Zijn familieleden konden de stukken redden van de vlammen en sindsdien werden ze apart bewaard. Ze kwamen in handen van verschillende kunstverzamelaars terecht.

Aan het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 werd één stuk van de tekening meegenomen naar Taiwan, samen met duizenden andere kunstschatten. China beschouwt Taiwan nog altijd als een opstandige provincie en is altijd aanspraak blijven maken op de kunstschatten in het Taiwanese nationale museum.

De laatste jaren halen China en Taiwan de banden echter nauwer aan. Het feit dat China nu meewerkt aan de hereniging van de twee stukken, wijst op die versoepelde relatie. Het "Chinese" deel van de tekening zal vanaf 2 juni samen met het "Taiwanese" stuk te zien zijn in het nationale museum van Taiwan.