VS zet gewapende drones in tegen Khaddafi

De VS heeft in Libië voor het eerst onbemande vliegtuigjes tegen de troepen van kolonel Khadaffi ingezet. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates gezegd. De zogenoemde drones worden vanop een afstand bediend.
Archieffoto

Gates zei dat president Barack Obama het gebruik van de toestellen heeft goedgekeurd. Twee gewapende, onbemande "Predators" zouden voortaan ter beschikking staan van de NAVO, die de militaire leiding van de operatie in Libië in handen heeft.

De VS zet al enkele jaren drones in het noorden van Pakistan in. De raketbeschietingen vanuit de lucht moeten "taliban en Al Qaeda-leden" doden.

De minister had het over een "bescheiden bijdrage" aan de inspanningen van de "internationale coalitie" in Libië. Volgens Gates nam Washington dit besluit wegens de humanitaire toestand in Libië. Hij herhaalde ook dat de VS nog geen plannen heeft om grondtroepen in te zetten.

Woordvoerder van de regering Moussa Ibrahim waarschuwde dat de "hel zal losbreken" als buitenlandse troepen Misurata zouden betreden. "We zullen het tien keer erger maken dan Irak", zei hij. Op de grond proberen de soldaten van Khaddafi nog altijd de stad Misurata te heroveren. Bij de hevige gevechten zijn gisteren zeker zeven mensen gedood. Volgens dokters zouden intussen meer dan 1.000 mensen zijn omgekomen in de strijd.