Zomers zonnig weer lokt massa naar de kust

Het is een zomers warm paasweekend en dat lokte vandaag veel dagjes- en andere toeristen naar de kust. Daardoor was het heel wat drukker dan normaal op de Vlaamse wegen. Wie nu nog een verblijf aan zee zoekt, is er waarschijnlijk aan voor de moeite.

Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeercentrum was de situatie op de wegen uitzonderlijk. "De drukte is begonnen net na 9.30 uur vanmorgen toen massaal veel toeristen naar de kust zijn afgezakt. Dat gaf heel grote problemen op de E40 in de regio Gent, maar ook op de snelwegen naar Antwerpen, want ook heel wat Nederlandse en Duitse toeristen trokken op weg naar de Belgische kust en Antwerpen is daarvoor een draaischijf."

Beeckman spreekt van een zeer atypische vrijdag, "want er was geen ochtendspits, maar wel zeer hoge filewaarden tijdens de daluren, tussen pakweg 10 en 16 uur". Ook richting Ardennen was het behoorlijk druk door een ongeval op het Leonardkruispunt, aan de Brusselse Ring. De weg richting Ardennen was er een tijdlang gesloten.

Kusthotels volgeboekt, horeca wrijft zich in de handen

Voor wie op het laatste moment nog een verblijf zoekt aan zee voor dit paasweekend, is het hoogstwaarschijnlijk te laat. Op hier en daar een kamer na is alles volgeboekt. Het paasweekend is traditioneel erg druk, maar daar het mooie weer worden de uitbaters nu echt overstelpt met lastminute-aanvragen.

"De bezettingsgraad is natuurlijk heel hoog, het wordt dus wat moeilijker om nog een plekje te vinden om te overnachten", zegt Dirk Marteel van het provinciaal West-Vlaams toerismebedrijf Westtoer.

Voor de horeca wordt het een topweekend, aldus Marteel. "De kust is zeker op dit verlengde paasweekend een plek waar er op de zeedijken en in de horeca absoluut goede zaken gedaan worden, mensen spenderen dan ook graag een klein of groter budget om te kunnen genieten", luidt het.

Zon en zee houden ook gevaren in

Zoals altijd bij deze temperaturen moet wie de zon opzoekt ook opletten. Door de sterke UV-concentratie zijn de zonnestralen verraderlijk gevaarlijk, zeker voor jonge kinderen en lichte huidtypes.

Zwemmen in zee blijft bovendien verboden, omdat er enkel in de zomermaanden redders aanwezig zijn. Volgens Westtoer moeten de kustgemeenten bekijken of er bij mooi weer in het voor- en en het najaar toch strandbewaking kan zijn, want door het warme weer gaan veel toeristen ondanks het verbod toch in zee.

In de meeste kustgemeenten staan er trouwens nog geen verdwaalpalen, ondanks de drukte. Enkel in Nieuwpoort en Middelkerke zijn ze er al. De palen kunnen pas geplaatst worden nadat er zand wordt bijgespoten om de zee tegen te houden. Dat gebeurt in het voorjaar, maar in de meeste kustgemeenten moet dat nog gebeuren. In totaal komen er nog 137 verdwaalpalen. Ook de antiverdwaalbandjes zijn nog niet beschikbaar.