"Toezicht in verhouding met aantal bezoekers"

Volgens Danny De Wit, directeur van recreatiedomein De Nekker in Mechelen, was er voldoende toezicht bij de zwemvijver waarin gisteren een jongetje van 4 jaar verdronk. Het parket voert een onderzoek naar de omstandigheden van het voorval.

Samen met zeven andere kinderen en twee begeleiders van de Bijzondere Jeugdzorg was het jongetje op daguitstap naar het Mechelse domein. Omstreeks 15.45 uur ontbrak het jongetje bij een telling door de begeleiders en werd een zoektocht gestart.

De redders werden echter niet meteen verwittigd, zegt Danny De Wit, directeur van De Nekker. "Om kwart voor vier was er een kindje verdwenen. Ze hebben ons in kennis gesteld om vijf na vier, tien na vier. Dan is meteen het actieplan in werking gezet. Alle beschikbare mensen worden dan opgeroepen om te gaan zoeken en ook de brandweer wordt opgebeld."

Volgens de directeur was er voldoende toezicht. Er waren drie gediplomeerde redders die uitzicht hadden op de ondiepe kindervijver. Dat was in verhouding met het aantal bezoekers, klinkt het.

"Op een drukke zomerdag hebben wij 8 redders op het domein voor zowat 3.000 bezoekers. Nu waren er dat 4 voor 500. Dat is dus in verhouding. Aangezien het water van de grote zwemvijver te koud was, werd er vooral in de kleine vijver gezwommen. Daar waren dan ook twee redders aanwezig, plus nog een die in het centrum tussen de twee vijvers stond en uitzicht had op beide", verklaart De Wit, die het voorval erg betreurt. De komende week gaat de directie wel samenzitten met alle partijen om eventuele toekomstige maatregelen te bespreken.

Pas een uur na het begin van de zoektocht vond de brandweer het kind in het ondiepe gedeelte van de zwemvijver, die intussen was ontruimd. Hoelang het slachtoffertje onder water heeft gelegen, is niet duidelijk. De hulpdiensten konden het jongetje ter plaatse nog reanimeren, waarna hij werd overgebracht naar het AZ Sint-Maarten in Mechelen en vervolgens naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Daar is het kind afgelopen nacht overleden.

"Afloop van onderzoek afwachten"

Het Agentschap voor Jongerenwelzijn dat bevoegd is voor de Bijzondere Jeugdzorg betreurt het ongeval, maar wacht het onderzoek af. "We leven enorm mee met de familie van het slachtoffer. Dat is natuurlijk iets waarvan iedereen terecht denkt dat het niet mag gebeuren. En dit moeten we natuurlijk in de toekomst proberen te vermijden. Maar we kennen de omstandigheden van het incident niet", aldus Inge Debel van het agentschap.

Het parket van Mechelen voert een onderzoek naar de omstandigheden van het tragische voorval. Daaruit moet blijken of er genoeg toezicht was op het domein en of de twee begeleiders voldoende oplettend waren.