Hongkongers betogen voor vrijlating Ai Weiwei

In Hongkong hebben een duizendtal mensen betoogd om de vrijlating van de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei (53) te eisen. Ze droegen portretten van hem mee en riepen slogans zoals "De waarheid is geen misdaad".

Ai Weiwei werd begin april in Peking gearresteerd toen hij naar Hongkong wilde vertrekken om van daaruit door te reizen naar Duitsland.

De betogers, voornamelijk kunstenaars, beklemtonen dat Ai niets anders gedaan heeft dan zijn mening uiten. "Hij heeft geen proces gekregen, hij zou niet in de gevangenis mogen zitten", zegt Luke Ching, woordvoerder van de beweging Art Citizens.

De Chinese politie heeft een onderzoek naar Ai gestart wegens economische misdrijven. Ai uitte in het verleden echter ook vaak kritiek op de autoriteiten en strijdt voor de mensenrechten in China.

Donderdag heeft Jon Huntsman, de Amerikaanse ambassadeur in Peking, zijn aanhouding nog sterk veroordeeld in een opiniebijdrage in Time Magazine. Dat tijdschrift heeft de kunstenaar ook opgenomen in de lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld.

Intussen is het nog altijd niet duidelijk waar Ai momenteel vastgehouden wordt.