Limburgse Kempen ook zaterdag warmste van EU

Nergens in Europa was het gisteren en vandaag warmer dan in de Limburgse Kempen. In Kleine Brogel werd vrijdag een temperatuur van 28,6 graden gemeten en zaterdag zelfs van 29,5 graden, twee dagen op rij de hoogste waarde in Europa.

Dat meldt weerman Frank Deboosere op zijn website. De oorzaken van de hoge temperaturen in de Kempen zijn volgens de weerman het feit dat de lucht de afgelopen erg droog was. Daardoor moet de zonnewarmte niet gebruikt worden om vocht te verdampen maar kan ze rechtstreeks de temperatuur de hoogte injagen.

Bovendien warmt de zandgrond in de Kempen erg snel op, sneller dan andere bodems.

Voor Slovakije

Vrijdag was tweede in de rij, na Kleine Brogel dus, een station in Slovakije met 28,1 graden. "Als we de rest van de hoge temperaturen in Europa bekijken, dan zien we dat België, Nederland en Duitsland er bovenuit steken met de hoogste waarden, voor België lagen die tussen 26 en 28 graden", verduidelijkt Michel De Meyer van het Koninklijk Metereologisch instituut (KMI).

Donderdag werd in Kleine Brogel al 27,8 graden gemeten. Goed voor een Europese tweede plaats. Ook de volgende dagen blijft het zomers warm.