Meer dan 10 doden bij nieuw protest in Syrië

In Syrië zijn opnieuw minstens 13 doden gevallen tijdens begrafenissen voor slachtoffers van het geweld van gisteren. De veiligheidsdiensten openden op verschillenden plaatsen opnieuw het vuur op de rouwenden. De internationale gemeenschap heeft het geweld veroordeeld.

De protesten van gisteren waren de bloedigste tot nog toe. In totaal vielen er in het hele land maar liefst 88 doden bij betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad. Di cijfers zijn moeilijk te verifiëren, want buitenlandse journalisten mogen het land niet in. Volgens een mensenrechtengroepering zijn er gisteren en vandaag 120 mensen gedood.

Vandaag waren er op verschillende plaatsen begrafenisplechtigheden en die lokten erg veel volk. Vanuit de stad Deraa waren vanochtend meer dan 150 bussen vertrokken met rouwenden. Die wilden de begrafenis bijwonen van de 18 betogers die gisteren stierven in Ezreh.

Maar na de begrafenisplechtigheid nam de politie de stoet rouwenden onder vuur. Daarbij vielen opnieuw 5 doden. Ook in een voorstad van Damascus werd er geschoten op rouwenden. Daar werden zeker 3 mensen gedood door sluipschutters en in Douma werden ook vijf mensen gedood..

Moefti neemt ontslag

In Deraa, de stad waar het protest begonnen is in Syrië, heeft de moefti ontslag genomen. De moefti is de hoogste religieuze leider in de streek.

Eerder al hadden twee parlementsleden hun ontslag aangekondigd. Ook zij zijn afkomstig uit de streek van Deraa. "Als ik de mensen niet kan beschermen tegen deze verraderlijke slagen, heeft het geen zin dat ik in het parlement blijf", zei een van hen. 

Obama veroordeelt geweld

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het geweld dat de Syrische overheid gisteren heeft gebruikt intussen "op de zwaarst mogelijke wijze" veroordeeld.

Volgens de Amerikaanse president moet het "buitensporige" geweld onmiddellijk stoppen. Obama beschuldigde voorts de Syrische president Assad dat hij de hulp van Iran vraagt om zijn eigen volk te onderdrukken. Assad past nu al dezelfde tactieken toe om demonstranten aan te pakken, klonk het.

De Syrische president had beloofd om de noodtoestand op te heffen, maar dat is dus niet ernstig gezien het geweld, zegt Obama.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft het geweld al veroordeeld en vraagt een onafhankelijk onderzoek. Rusland, waarvan waarnemers zeggen dat het door wapenleveringen goede banden met Damascus onderhoudt, dringt eveneens aan op hervormingen in Syrië.

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) is "verontwaardigd" over het "zinloze geweld" tegen demonstranten in Syrië. "Ik veroordeel de cyclus van brutaal geweld die nu door de overheid wordt onderhouden". Hij roept andermaal op tot een hervormingsproces "dat rekening houdt met de verzuchtingen van de bevolking". Vanackere steunt de vraag van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor een onderzoek.