Neanderthalers te koop in Gallo-Romeins museum

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gaat een twintigtal beelden van Neanderthalers en prehistorische dieren per opbod verkopen. De beelden waren gemaakt voor één specifieke tentoonstelling en staan nu in de weg.

"Ze hebben gefigureerd in de tentoonstelling 'Neanderthalers in Europa" uit 2003. Die expositie is daarna gaan rondreizen en heeft nog vier Europese steden aangedaan", verduidelijkt museumdirectrice Carmen Willems.

De beelden zijn nu terug in Tongeren, maar staan in de weg. "De beelden zijn heel specifiek voor die tentoonstelling gemaakt met bepaalde settings en decors. We kunnen ze niet meer gebruiken in de huidige opstelling."

De beelden hebben tussen de 7.000 en 12.000 euro per stuk gekost. Het museum hoopt een kwart van de kostprijs te recupereren.