Ontevreden café-uitbaters trekken door Brussel

In Brussel protesteren enkele honderden café-uitbaters tegen het algemeen rookverbod dat vanaf 1 juli wordt ingevoerd. Volgens hen zal het verbod de doodsteek betekenen voor veel zaken. De organisatoren hadden gerekend op duizenden ontevreden uitbaters, maar de opkomst bleef beperkt.

Een paar honderd mensen kwamen opdagen aan het Brusselse Noordstation voor de betoging tegen het rookverbod. Een pak minder dan de vijf- tot tienduizend waarop de organisatoren gehoopt hadden. "Het goede weer en het verlengde weekend spelen ons duidelijk parten. Maar het signaal dat we geven, is belangrijker dan de massa", reageert een van de organisatoren, Erik Beunckens.

In de betoging lopen zowel cafébazen als caféklanten mee. Ze uiten hun ongenoegen over een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof die bepaalt dat er in alle Belgische horecazaken een rookverbod van kracht zal zijn vanaf 1 juli 2011, drie jaar eerder dan aanvankelijk was gepland.

Volgens de betogers zal het verbod "enorme economische en sociale drama's" veroorzaken. Ze verwachten een omzetverlies van 30 tot 50 procent. Velen vrezen dan ook voor het voortbestaan van hun zaak.

De manifesterende cafébazen willen de vrijheid om zelf te kunnen kiezen of ze hun klanten laten roken of niet. Als het verbod er toch komt, vragen ze compensatiemaatregelen, zoals btw-verlagingen voor drank en het soepeler kunnen inzetten van personeel.

De betoging tegen het rookverbod wordt ondersteund door de middenstandsorganisaties FeBeD, HoReCa Vlaanderen, Unizo en het NSZ