Rebellen eisen de zege op in Misurata

In Libië eisen de rebellen de overwinning op in de stad Misurata. Die is al weken het toneel van hevige gevechten tussen de troepen van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi en de rebellen. Intussen hebben de Amerikanen voor het eerst een drone ingezet.
Betogers pro-Khaddafi in Tripoli na de nachtelijke bombardementen

Volgens de rebellen hebben de troepen van Khadaffi de strijd om Misurata opgegeven. De Libische regering zegt dat ze haar soldaten de opdracht gegeven heeft om Misurata te verlaten, maar zegt ook dat bevriende stammen hun plaats nu innemen.

Bij de gevechten in Misurata zijn wellicht al ruim 1.000 mensen omgekomen. De troepen van Khaddafi belegeren de stad nu al weken, maar geen van beide partijen heeft een beslissende overwinning gehaald. Khaddafi zou bij de gevechten ook clustermunitie gebruikt hebben.

Misurata is de enige stad in het westen van Libië die nog in handen is van de rebellen. De rebellen staan wel sterk in het oosten van het land maar ook daar hebben ze na aanvankelijke winst terrein moeten prijsgeven. 

NAVO voert aanvallen uit op Tripoli

Intussen hebben de NAVO-troepen opnieuw aanvallen uitgevoerd op de hoofdstad Tripoli. Bij een explosie in de buurt van het wooncomplex van Khaddafi zijn daarbij drie mensen omgekomen. Dat zegt een woordvoerder van het regime. Het doelwit zou een ondergrondse bunker geweest zijn.

Voor het eerst hebben de Amerikanen in Libië ook een drone ingezet, een onbemand gevechtsvliegtuig.