Saleh treedt binnen 30 dagen af in Jemen

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft ingestemd met het bemiddelingsvoorstel van de Arabische Golfstaten. Dat houdt in dat hij binnen de dertig dagen moet aftreden en de macht overdragen aan zijn vicepresident. Hij leidde Jemen ruim 32 jaar lang.

Een van de medewerkers van de president heeft gezegd aan de Arabische televisiezender al-Jazeera dat Saleh het plan van de Golfstaten aanvaardt. Eerder had zijn partij al laten weten dat ook te doen.

De protestbeweging die al maanden het onmiddellijke aftreden van de president vraagt, noemt het voorstel positief. De leiders van alle oppositiepartijen stemmen ermee in, maar er zijn wel voorwaarden. De oppositie wil niet dat het parlement het ontslag van de president kan weigeren, omdat het parlement gedomineerd wordt door getrouwen van president Ali Abdullah Saleh (kleine foto).

Ook wil ze niet binnen de zeven dagen na de ondertekening van het akkoord in een regering van nationale eenheid stappen. In dat geval zouden de ministers de eed moeten afleggen tegenover Saleh zelf, en dat weigeren ze. Hij moet dus weg, voor er een eenheidsregering kan worden gevormd. Als Saleh zelf opstapt, zouden hij en zijn familie in ruil niet vervolgd worden.

Saleh zelf heeft het voorstel altijd afgewezen en bleef er tot nu toe bij dat hij tot aan de verkiezingen van 2013 zal aanblijven. Gisteren, terwijl een grote staking het hele land lam legde en er opnieuw massaal betoogd werd (grote foto), waarschuwde hij in een televisietoespraak voor een "burgeroorlog" die "het land en de ganse regio" zou schaden.

Als Saleh effectief opstapt, is hij na Ben Ali in Tunesië en Moebarak in Egypte de derde Arabische leider die bezwijkt onder de druk van het volk. Het protest in Jemen duurt al twee maanden, er vielen minstens 120 doden.

President Saleh is 32 jaar aan de macht. Zestig dagen na zijn aftreden moeten er in Jemen verkiezingen komen. De Verenigde Staten roepen Saleh en zijn partij op om snel werk te maken van een overgangsregime.