Soldaten in observatie na plots overlijden

Defensie houdt de gezondheid van 89 Belgische militairen en 20 soldaten uit Benin in de gaten na het plotse overlijden van een 48-jarige militair op het steunschip Godetia (foto) eergisteren. Men wil zeker zijn dat het niet om een infectie gaat.

Donderdag overleed een 48-jarige militair nadat hij de dag ervoor op het steunschip Godetia voor de kust van Benin onwel geworden was. "Woensdag raadpleegde hij een arts, donderdag ging het iets beter maar in de namiddag ging zijn toestand zienderogen achteruit", aldus Ingrid Baeck van Defensie. De militair verkeerde in goede gezondheid en voldeed aan alle medische voorwaarden om operationeel ingezet te worden.

"De gezondheid van de andere militairen aan boord wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden om te zien of het niet om een infectie zou gaan, wat voor ons een standaardmaatregel is", zegt Baeck. Defensie voegt er wel aan toe dat het ongewoon is dat een militair op missie sterft.

Over de doodsoorzaak zijn enkele vermoedens, maar Defensie wacht op een lijkschouwing. "De Belgische zaakgelastigde in Accra (de hoofdstad van Ghana) is bezig met de repatriëring, maar het is onduidelijk wanneer en hoe het stoffelijk overschot naar België overgebracht wordt. Er zijn administratieve formaliteiten te vervullen en het paasweekend maakt het er niet makkelijker op."

Toch is de repatriëring "een kwestie van dagen". Het zou ook kunnen dat de autopsie in Ghana zal worden uitgevoerd. Het steunschip Godetia wordt rond 5 mei terug in Zeebrugge verwacht.