Wereldboekendag in het teken van reizen

Cobra.be en Stichting Lezen hebben vanmiddag in Antwerpen Centraal Wereldboekendag gevierd met een literaire namiddag rond het thema reizen. Onder anderen Martin Heylen en Frank Westerman lazen er voor uit hun werk en er was muziek van Tutu Puoane.

In meer dan 100 landen werden boeken vandaag extra in de kijker gezet. In Antwerpen lieten schrijvers en muzikanten het publiek proeven van fragmenten uit de wereldliteratuur en uit hun persoonlijke reisverhalen.

Een van hen was Martin Heylen die door Siberië reisde voor een rubriek in "Man bijt hond" en voor het  televisieprogramma "Terug naar Siberië". Over zijn ervaringen schreef hij ook een boek.

"Als ik iets wil meegeven door te vertellen over reizen, dan is het wel dat je een open geest moet hebben", zegt Heylen. "Reizen verruimt je horizon, reizen is beweging."

Vanaf morgen kunt u op Cobra.be het evenement herbekijken.

Waarom op 23 april?

23 april is de sterfdag van auteurs als William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Garcilaso de la Vega. Reden genoeg voor UNESCO om die dag als Wereldboekendag uit te roepen.

De traditie bestaat al langer: de Catalanen vieren op 23 april jaarlijks ook het feest van Sint-Joris: de mannen schenken aan de vrouwen een roos en de vrouwen schenken aan de mannen een boek. Op die dag worden er in Catalonië maar liefst 4.000.000 rozen geschonken en 400.000 boeken.