Zeldzame aasgier gezien in Zandvoorde

In de kustpolders in Zandvoorde is gisterennamiddag een aasgier opgemerkt. Het is nog maar de vierde keer dat de bedreigde vogelsoort in België wordt waargenomen. Afgelopen maandag was er ook al een waarneming uit de provincie Luxemburg.
Archieffoto

Zeven vogelkijkers zagen gisteren in de late namiddag de imposante aasgier over de Zoutekreek in de Oostendse deelgemeente Zandvoorde trekken. De volwassen aasgier trok hoog over in noordoostelijke richting.

"Voor niet-vogelkenners kan de soort in vlucht verward worden met een ooievaar", verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "In tegenstelling tot ooievaars hebben aasgieren geen lange uitstekende nek en een typische korte wigvormige staart. De foto's van vrijdagnamiddag tonen onmiskenbaar een  aasgier."

Maandag was er ook al een waarneming gemeld in Fauvillers in de provincie Luxemburg. Dat staat te lezen op www.waarnemingen.be.

De aasgier werd in België nog maar drie keer met zekerheid waargenomen. Aasgieren leven in Zuid-Europa, trekken in september naar de tropen en keren in april en mei terug. De spanwijdte tussen de vleugeltoppen bedraagt ruim anderhalve meter.

De aasgier of Egyptische gier is de kleinste van de vier Europese gierensoorten, naast de vale gier, de lammergier en de monniksgier. Volgens de International Union for Conservation of Nature is de aasgier op wereldschaal een bedreigde soort en nemen de aantallen zorgwekkend af.