"Sony's vader van de cd" is gestorven

De Japanner Norio Ohga, de voormalige topman van Sony, is gisteren overleden. Ogha wordt gezien als de ontwikkelaar van de cd. Hij is 81 jaar oud geworden en was tot aan zijn dood adviseur bij de firma.

Ohga stond van 1982 tot 1995 aan het hoofd van het bedrijf en zorgde ervoor dat Sony zich ook ging richten op muziek, cinema en entertainment. De beslissing van Ohga in 1989 om Columbia Pictures te kopen maakte van Sony definitief een grote speler in de entertainmentsector.

Hij zag meteen de mogelijkheden van de compact disc en drong er persoonlijk op aan om de cd op grote schaal te introduceren. Hij zei ook dat de diameter van het schijfje 12 centimeter moest zijn. Zo kon er 75 minuten muziek op. Sony verkocht de eerste cd in 1982.

Ohga was de voorzitter van het filharmonische orkest van Tokio. Zelf had hij ook een opleiding als operazanger.