De warmste Pasen in 60 jaar tijd

Deze paasdag is erg warm geworden, de warmste in 60 jaar tijd. De feestdag valt dit jaar trouwens ook uitzonderlijk laat. Het zal duren tot 2038 voordat we Pasen weer zo laat op het jaar vieren. In Kleine Brogel werden opnieuw de hoogste temperaturen van heel Europa gemeten.

"Pasen is een variabele feestdag, dus het is moeilijk om de Pasen van vroeger met de Pasen van nu te vergelijken, want dat is elk jaar anders", zegt weerman Frank Deboosere. Het is in elk geval een erg warme Pasen geworden, de warmste in 60 jaar. En in Kleine Brogel, in de Limburgse Kempen, was het vandaag voor de derde dag op rij het warmst van heel Europa. Vandaag werd er 28,5 graden gemeten, zaterdag zelfs 29,5 graden en vrijdag steeg het kwik er tot 28,6 graden. Dat was drie maal de hoogste temperatuur in heel Europa.

Het mooie weer is mogelijk ook deels te verklaren doordat Pasen dit jaar erg laat valt. In de Bijbel staat beschreven dat Pasen plaats heeft op de eerste zondag na de eerste volle maan vanaf het begin van de lente.

"Nu is er een probleem. Want de kerkvaders konden in 325 niet vermoeden dat de astronomische lente niet altijd valt op 21 maart", zegt Deboosere. "Ook het exact bepalen van het moment van volle maan is geen sinecure. Daarom werd afgesproken dat voor de kerk de astronomische lente altijd begint op 21 maart, en dat de maanfasen zich herhalen om de 19 jaar."

"Met die definitie wordt Pasen een variabele feestdag die kan vallen van 22 maart tot 25 april. Inderdaad, als het volle maan is op zaterdag 21 maart, vieren we Pasen op zondag 22 maart. Voorbeeld: 22 maart 1818 en 22 maart 2285. Als er een volle maan is op 20 maart, valt de eerstvolgende volle maan op 18 april. Als dat zondag 18 april is, wordt Pasen de daaropvolgende zondag gevierd en dat is dus 25 april. Voorbeeld: 25 april 1943 en 25 april 2038."

Pasen: begin van nieuw leven

Voor christenen is Pasen, de opstanding uit de dood van Christus, het belangrijkste feest van het jaar. Voor die gelegenheid laten 150 volwassenen in ons land zich dopen. Dat gebeurde tijdens de paaswake.  Mensen die zich laten dopen beginnen een nieuw leven, vindt de Kerk.

Meest gelezen