Erik De Bruyn stapt uit SP.A en richt Rood! op

De Antwerpse socialist Erik De Bruyn (foto) stapt uit de SP.A. Hij gaat een nieuwe beweging oprichten met de naam Rood!. De Bruyn lag al een hele tijd in conflict met de partijtop. De nieuwe partij moet linkse antwoorden geven op de crisis, zegt hij in "De ochtend".

Vijf jaar geleden richtte De Bruyn de beweging SP.A-Rood op, uit protest tegen het Generatiepact dat de SP.A mee had uitgewerkt. Nationale bekendheid verwierf hij toen hij zich kandidaat stelde bij de voorzittersverkiezingen in 2007. Caroline Gennez won die, maar De Bruyn haalde vanuit het niets een derde van de stemmen.

De Bruyn vindt dat de SP.A-top niet naar de basis luistert en zich onvoldoende profileert. "We zijn nu aan het einde van de termijn van Caroline Gennez en als we de balans opmaken, dan zien we dat er van de verlinksing en het duidelijkere profiel niets in huis is gekomen. Hetzelfde geldt voor de interne democratisering van de partij", klinkt het in "De ochtend" op Radio 1.

En zodus vindt De Bruyn het aan de vooravond van de socialistische hoogdag 1 mei tijd om de SP.A vaarwel te zeggen. Hijzelf gelooft sterk dat er een publiek is voor Rood!. "De mensen die wachten op een duidelijk links politiek antwoord op de crisis, zitten nog altijd op hun honger, want de SP.A geeft dat antwoord niet."

'Wat links nodig heeft, is een anti-establishmentimago. Als ik kijk naar het succes van Bart De Wever en de N-VA, dan denk ik dat dat heel veel met stijl te maken heeft", aldus De Bruyn, die voor de nieuwe partij "een eerlijke en rechtlijnige stijl" vooropstelt.

De ambities zijn groot, zo zegt De Bruyn. Hij wil de krachten aan de linkerzijde bundelen en zo een nieuw links front vormen. De lokale verkiezingen eind volgend jaar zijn al een eerste doel, maar de echte timing is gericht op 2014, luidt het.

SP.A is niet verrast

De SP.A is niet verrast over het vertrek van Erik De Bruyn, maar betreurt wel dat hij "verdere verdeeldheid zaait onder de progressieve partijen". Dat heeft de partijwoordvoerder gezegd aan het persagentschap Belga.

De Vlaamse socialisten vinden het jammer dat De Bruyn de progressieven verder verdeelt "op het moment dat er eenheid tegen het conservatieve nationalisme nodig is", aldus de partijwoordvoerder.