Gevechten in Misurata toch niet opgeschort

In de Libische stad Misurata zijn de gevechten tussen de Libische rebellen en Khaddafi-getrouwe troepen voortgezet. Nochtans had het regime gisteravond een tijdelijke opschorting van het beleg aangekondigd.

De Libische viceminister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim liet zaterdagavond weten dat de regeringstroepen de Libische stad niet verlaten hebben, maar dat ze wel de operaties tegen de rebellen hebben opgeschort. Volgens de viceminister moest die maatregel de lokale stammen de mogelijkheid geven om tot een oplossing te komen. De rebellen dachten dat Khaddafi de strijd had opgegeven.

Maar uit de stad blijven berichten komen over hevige bombardementen en geschut.  "De situatie is erg gevaarlijk", getuigt een woordvoerder van de rebellen vanuit Misurata. "Khaddafi"s troepen zijn vanmorgen met een lukraak bombardement gestart. Ze viseren vooral het centrum van de stad en drie woonwijken."

Volgens de rebellen dienen zij, behalve regeringssoldaten, nu ook in burgerkledij geklede strijders van Khaddafi-getrouwe stammen uit het zuiden te bekampen. Gisteren zouden bij de gevechten in Misurata minstens 24 doden zijn gevallen.

In Misurata, de enige stad die de rebellen in het westen van Libië in handen hebben, is er sprake van een verontrustende humanitaire toestand. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er al meer dan 1.000 mensen gedood tijdens de gevechten tussen voor- en tegenstanders van het regime.