Joodse pelgrim doodgeschoten nabij heiligdom

In Nabloes, op de westelijke Jordaanoever, heeft de Palestijnse politie enkele Joodse pelgrims onder vuur genomen. Eén man kwam daarbij om het leven, twee anderen raakten gewond. De Israëli's bezochten een graftombe in Palestijns gebied.
Palestijnse Jongeren aan de ingang van de tombe

In de graftombe waar de pelgrims naartoe gingen, zou de Joodse stamvader Jozef begraven liggen. Sinds 2000 kan de site, die in Palestijns gebied ligt, enkel bezocht worden op aanvraag en onder begeleiding van een militaire escorte. De groep van 15 orthodoxe joden had die toestemming niet aangevraagd. In het verleden zijn er op dezelfde plaats al schietincidenten geweest.

Bij het buitenrijden van de site werd het voertuig van de groep onder vuur genomen door de Palestijnse politie. Die zou gereageerd hebben op "verdachte bewegingen". De bestuurder slaagde er nog in naar een nabijgelegen legerkamp te rijden. Daar overleed één man. Twee gewonden werden overgevlogen naar het ziekenhuis. Het dodelijke slachtoffer is de neef van de Israëlische minister van Cultuur Limor Livnat.