Lukoil wil in 2013 olie in Irak oppompen

De Russische oliegigant Lukoil wil vanaf 2013 olie oppompen in Irak. Dat heeft voorzitter Vagit Alekperov gezegd. De Russen willen op termijn 30 miljard dollar investeren in het olieveld dat ze mogen exploiteren.

Lukoil, het grootste olieconcern van Rusland, tekende begin vorig jaar samen met de Noorse groep StatoilHydro een contract voor de exploitatie van West-Qoerna 2, een olieveld in het zuiden van Irak. Dat is een van de zeven olievelden die eind 2009 per opbod aan buitenlandse ondernemingen zijn verkocht. 

De Russen willen er meteen 4,5 miljard dollar investeren en op termijn in totaal zelfs 30 miljard dollar. Het veld zou 95 miljoen ton olie per jaar moeten opleveren, en dat gedurende minstens tien jaar. Irak heeft na Saoedi-Arabië en Iran de grootste oliereserves ter wereld.