Nederlandse oud-minister Van der Stoel overleden

In Den Haag is de Nederlandse oud-politicus Max van der Stoel overleden. Hij was voor de socialistische PvdA twee keer minister van Buitenlandse Zaken, onder meer in de jaren 70 onder premier Joop Den Uyl. Hij was 86 jaar oud.
Van der Stoel in 1999

Van der Stoel was minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Den Uyl (1973-1977) en Van Agt-II (1981-1982). Sinds 1991 was hij bovendien minister van staat. Ook op internationaal niveau bekleedde Van der Stoel vele functies. Zo was hij onder meer lid van het Europees Parlement (1971-1973), VN-rapporteur over de mensenrechtensituatie in Irak (1991-1999) en Hoge Commissaris inzake de Nationale minderheden voor de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (1993-2001).

Koningin Beatrix heeft met "groot leedwezen" kennis genomen van het overlijden van Van der Stoel. De Nederlandse premier Mark Rutte noemt hem "bescheiden en betrokken". Hij prijst zijn rol als internationale voorvechter voor de rechten van de mens: "Nederland verliest een icoon op het terrein van de mensenrechten", aldus Rutte.

"Een baken van rechtvaardigheid in en voor de wereld", zo omschrijft partijgenoot Job Cohen Van der Stoel. "Standvastig en bescheiden, idealist en realist. Hij behoorde tot die bijzondere Nederlanders die in zijn tijd de wereld een beetje leefbaarder hebben gemaakt."

Als minister van Staat voerde Van der Stoel begin 2001 namens de regering besprekingen met Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Van der Stoel overtuigde hem ervan dat hij niet bij het huwelijk van zijn dochter en kroonprins Willem-Alexander kon zijn, wegens zijn omstreden verleden in Argentinië. In 2003 baarde Van der Stoel opzien door zich als PvdA'er nadrukkelijk uit te spreken voor militaire steun aan de Amerikanen bij de inval in Irak.