Omstreden Indiase goeroe Sai Baba overleden

In India is Sri Sathya Sai Baba overleden, een van de populairste spirituele leiders van het land. Hij was 84. Sai Baba had ook miljoenen volgelingen in de rest van de wereld, maar was zeker niet onomstreden.
(Foto van april 2010)

Sai Baba stierf na een hartstilstand. Hij lag al bijna een maand in het ziekenhuis van Puttaparthi als gevolg van ademhalingsproblemen en nierfalen. Velen van zijn volgelingen zagen hem als een levende god. Er werden ook mirakels aan hem toegeschreven.

De Indiase premier Manhoman Singh looft hem, omdat hij zoveel mensen ertoe aanzette om een moreel hoogstaand leven te leiden. Singh noemt zijn dood een "onherstelbaar verlies". Sai Baba's organisatie -die ruim 9 miljard dollar aan kapitaal zou vertegenwoordigen- richtte scholen en ziekenhuizen op over het hele land.

Hij is echter geen onbesproken figuur. Zo werd hij verscheidene malen beschuldigd van het in scène zetten van zogenaamde mirakels. Bovendien maakten enkele ex-leden van zijn "ashram" of leefgemeenschap melding van seksueel misbruik door de goeroe.