Sint-Pietersplein loopt vol voor "Urbi et Orbi"

Vanop het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft paus Benedictus XVI zijn traditionele paaszegen voor de stad en voor de wereld, "Urbi et Orbi", uitgesproken. In zijn toespraak had hij het onder meer over de toestand in Libië.

Het Sint-Pietersplein was helemaal volgelopen met gelovigen en toeristen voor de paasmis. De tienduizenden aanwezigen hoorden de paus een vrij traditionele toespraak geven, waarin hij opriep tot vrede en verdraagzaamheid.

Zo verwees hij onder meer naar het conflict in Libië. Diplomatie en dialoog moeten daar de plaats innemen van geweld, klinkt het. Hij sprak ook over "de volkeren die lijden in het Midden-Oosten" en de toestand in Ivoorkust en Japan.

De paus zei daarnaast dat we vluchtelingen met een open hart moeten ontvangen, een verwijzing naar de vluchtelingenproblematiek veroorzaakt door de opstanden in de Arabische wereld.

Tijdens de misviering was er uitzonderlijk geen preek, maar wel een gezang uit de Byzantijnse traditie. Ook de orthodoxe christenen vieren vandaag Pasen, tegelijk met de katholieken. Na de mis gaf Benedictus XVI zijn zegen aan de stad Rome en aan de wereld, "Urbi et Orbi".

Hij sprak ook zijn paaswensen uit in meer dan 60 talen, waaronder het Nederlands en bedankte daarbij voor de bloemen op het Sint-Pietersplein. Al 25 jaar worden die geleverd door Nederland.

Paus doopt 6 gelovigen tijdens paaswake

Gisteravond leidde de paus de traditionele paaswake in de Sint-Pietersbasiliek. Tijdens de wake, het feest van het licht, water en vreugde om Jezus' verrijzenis, lieten zoals gebruikelijk enkele volwassenen zich door de paus dopen.

De paus doopte zes mensen afkomstig uit Zwitserland, Albanië, Rusland, Peru, Singapore en China. De dienst duurde zowat drie uur. Hij zei onder meer dat de schepping van de mens het werk van God is.