"99,9% zeker dat het lichaam van Bin Laden is"

De aanval op het huis van Osama bin Laden in Pakistan, waarbij de leider van Al Qaeda is gedood, werd uitgevoerd door elitesoldaten van de Amerikaanse zeemacht, maar het bevel lag bij de CIA. Intussen zijn ook de resultaten van een DNA-test op het lichaam bekendgemaakt.

Een dag na de operatie tegen Osama bin Laden komen steeds meer details naar buiten over hoe de operatie werd uitgevoerd. Volgens Amerikaanse media is de aanval op de schuilplaats van de leider van Al Qaeda uitgevoerd door elitesoldaten van de Navy, de Amerikaanse zeemacht.

Die elitetroepen worden hoofdzakelijk ingezet voor antiterroristische of niet-conventionele oorlogsoperaties. In totaal zouden zo'n 25 soldaten aan de operatie hebben deelgenomen. De hele operatie heeft niet langer dan 40 minuten geduurd. Het bevel van de operatie was in handen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Ook enkele CIA-agenten zouden aan de operatie hebben deelgenomen.

Pakistaanse troepen waren niet betrokken bij de aanval, maar het lijkt wel vast te staan dat Pakistaanse opperbevelhebbers op het laatste moment verwittigd zijn van de nakende aanval. Pakistan heeft de Amerikaanse helikopters de toestemming gegeven om naar de schuilplaats van Bin Laden te vliegen.

"Lichaam op zee begraven"

Of het van bij het begin de bedoeling was om Osama bin Laden te doden, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens één enkele bron was het wel degelijk de bedoeling om Osama bin Laden te doden en niet gevangen te nemen. "Hij heeft zich verzet zoals we hadden voorzien", luidde het bij monde van een andere Amerikaanse functionaris.

Intussen is ook een DNA-test uitgevoerd op het lichaam van Bin Laden. Die test was positief. De Amerikanen beschikken over DNA van familieleden van Osama bin Laden. Dat bood blijkbaar genoeg vergelijkingsmateriaal om nu met 99,9 procent zekerheid te kunnen zeggen dat de man die in Pakistan werd uitgeschakeld, wel degelijk Osama bin Laden was.

Het lichaam van Bin Laden zou intussen al begraven zijn op zee, zeggen de Amerikaanse zenders CNN en MSNBC op gezag van anonieme regeringsbronnen. Waar dat gebeurde, is niet bekend. "Het lichaam werd overeenkomstig de islamitische praktijken en tradities begraven. Dat is iets dat we zeer ernstig nemen", zei een regeringsfunctionaris aan de journalisten. Die religieuze riten zouden zijn uitgevoerd op het dek van een Amerikaans vliegdekschip.