"Actie toont wil om terrorisme te bestrijden"

De dood van Osama bin Laden toont de vastbeslotenheid van Pakistan en de wereld om het terrorisme te bestrijden. Dat heeft het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. Ook andere moslimlanden reageren verheugd. Hamas dan weer veroordeelt de Amerikaanse raid.
Het huis in Pakistan waar Osama bin Laden is gedood

Het eerste officiële bericht van Pakistan, waar Bin Laden verbleef en ook werd gedood, bestempelde de aanval tegen Bin Laden als een VS-operatie. De Al Qaeda-leider werd gedood in een luxueuze villa in het Pakistaanse dorp Abbottabad, niet ver van een militaire academie.

Dat zaait twijfel over het engagement van Pakistan om het terrorisme te bestrijden, maar officieel is het land een bondgenoot van de VS in de strijd tegen het terrorisme en zo heeft het ook gereageerd.

Afghanistan: "Bin Laden betaalt prijs voor zijn daden"

De Afghaanse president Hamid Karzai (foto) heeft dan weer verklaard dat Bin Laden "de prijs heeft betaald voor zijn daden". Hij riep de taliban op om te leren van het lot van Bin Laden "indien ze dat nog niet gedaan zouden hebben" en om mee te werken aan de vrede in het land.

Hij herinnerde eraan dat de terroristenleider en zijn volgelingen duizenden Afghanen hebben gedood voor en na de aanslagen van 11 september.

Ook zei de president dat de aanwezigheid van Bin Laden in Pakistan bewijst dat Afghanistan gelijk had toen "we zeiden dat de strijd tegen het terrorisme zich niet in Afghanistan afspeelt". "Ik wil aan de NAVO zeggen dat de strijd tegen terrorisme geen plaats heeft in onze huizen en dorpen, en ook niet moet worden gevoerd door onze huizen te doorzoeken", zei hij. "Ze moeten daarmee stoppen."

Jemen: "Maatregelen nemen om terrorisme uit te roeien"

Ook in Jemen, waar de roots van Bin Laden liggen en waar ook Al Qaeda stevige wortels heeft, wordt tevreden gereageerd op de dood van de Al Qaeda-leider. "We zijn verheugd over de operatie, en we hopen dat ook verder de nodige maatregelen zullen worden genomen om het terrorisme in de wereld uit te roeien", zei een hoogwaardigheidsbekleder.

Indonesië: "Terrorisme zal niet stoppen met zijn dood"

Ook de secretaris-generaal van het Indonesische antiterrorismeagentschap is verheugd met het nieuws. Aanslagen gelinkt aan Al Qaeda-militanten hebben in Indonesië meer dan 260 mensen gedood, onder wie vele toeristen.

"We verwelkomen de dood van een van 's werelds gevaarlijkste mensen en we waarderen de hulp van de Verenigde Staten om deze globale vijand te bestrijden," zei hij. "Hij (Bin Laden, red.) hielp een gevaarlijke ideologie te verspreiden in de wereld en in Indonesië." De leider van de grootste moslimorganisatie van het land zei dat Bin Ladens dood het imago van de islam zal herstellen. "Maar ik denk niet dat het terrorisme zal stoppen met zijn dood", waarschuwde hij.

Hamas: "Wij veroordelen deze moord"

Niet overal in de islamitische wereld wordt verheugd gereageerd op de dood van Bin Laden. Ismail Haniyeh, de leider van de Palestijnse beweging Hamas, die regeert over de Gazastrook, heeft de Amerikaanse raid in Pakistan veroordeeld.

"We veroordelen de moord op elke moedjahedien (heilige strijder) en van elk individu, moslim of Arabier, en we vragen aan Allah om hem zijn barmhartigheid te verlenen", aldus Haniyeh aan journalisten in Gaza. "Als dit nieuws waar is, denken we dat dit de voortzetting is van de Amerikaanse politieke onderdrukking gebaseerd op het bloedvergieten bij Arabieren en moslims", voegde hij eraan toe.

Iran: "Amerikanen kunnen nu vertrekken uit de regio"

Iran zegt dat de dood van Osama bin Laden de Amerikanen niet langer een excuus geeft om militair aanwezig te zijn in het Midden-Oosten en Afghanistan in naam van de oorlog tegen het terrorisme. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard.

Iran hoopt voorts dat deze gebeurtenis zal bijdragen "tot vrede en veiligheid in de regio". "Wij veroordelen elke vorm van terrorisme", besluit de woordvoerder.

Saudi-Arabië: "Dood moet helpen in strijd tegen terreur"

Saudi-Arabië, het thuisland van de familie Bin Laden, hoopt dat de dood van de terroristenleider zal helpen in de strijd tegen terreur. Dat stond te lezen in een officiële persmededeling van het regime. Daarin werd ook benadrukt dat het Saudische volk zelf doelwit is van "deze terroristische organisatie", daarmee doelend op Al Qaeda.

OIC: "Nu echte oorzaken van het terrorisme aanpakken"

De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), die 56 landen met een moslimmeerderheid vertegenwoordigt, vraagt nu een betere aanpak van "de echte oorzaken van het terrorisme".

"De belangrijkste van deze oorzaken zijn politieke onrechtvaardigheid en het ontnemen van het recht op zelfbeschikking bij mensen die leven onder buitenlandse bezetting", aldus de persmededeling van het OIC.

De organisatie geeft wel aan dat Osama bin Laden verantwoordelijk was voor veel onrechtvaardige daden. "Terrorisme is tegen de leer van de islam en wordt beschouwd als een van de ernstigste misdrijven", luidt het.