"Gerechtigheid is geschied"

Een zichtbaar opgeluchte Obama heeft vanochtend het overlijden van Osama bin Laden aangekondigd. "Ik kan het Amerikaanse volk en de wereld zeggen dat het leger Osama bin Laden heeft gedood." Hij bedankte ook de Pakistaanse regering voor de hulp bij de operatie.

"Ik kan het Amerikaanse volk en de wereld zeggen dat het leger Osama heeft gedood, de man die verantwoordelijk was voor de dood van duizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen."

"Bijna 10 jaar geleden werd die zonnige septemberdag een erg donkere dag. De beelden zitten in ons geheugen gegrift. Maar de ergste beelden waren de beelden die de wereld nooit heeft gezien. De lege plaats aan de ontbijttafel, de kinderen die opgroeien zonder vader of moeder,..... Na die aanslagen trokken we ten oorlog tegen Al Qaeda om onszelf en onze vrienden te beschermen."

"Bin Laden zelf vluchtte, maar van bij mijn aanstelling als president heb ik van zijn arrestatie de grootste prioriteit gemaakt. We zijn vaak samengekomen en hadden steeds meer informatie. Vorige week wisten we dat hij zich ophield in Pakistan en hadden we genoeg informatie om in actie te treden."

"Bewijs van de grootheid van ons volk"

"Een klein team VS-soldaten kwam van de week met uitermate veel moed in actie. Geen enkele soldaat raakte gewond en ze zorgden er ook voor dat niemand anders gewond raakte. Na een vuurgevecht hebben ze Osama gedood en zijn lichaam in bezit genomen. Op dagen als vandaag kunnen we zeggen aan al die mensen die familie of vrienden hebben verloren door Al Qaeda: gerechtigheid is geschied."

"Wij zijn uw verlies nooit vergeten en we hebben er sindsdien alles aan gedaan om zoiets te voorkomen. Dit is een bewijs van de grootheid van ons land en de volharding van ons volk. We hebben nog eens bewezen dat we alles aankunnen, als we er maar onze zinnen op zetten."

"Zijn dood is ook een belangrijke stap in de strijd tegen Al Qaeda, maar betekent niet het einde. We moeten opmerkzaam zijn en blijven strijden. Onze oorlog is er ook geen tegen de islam, Osama is geen moslimleider, maar een massamoordenaar. Zijn dood moet verwelkomd worden door iedereen die voorstander is van de vrede."

Osama bin Laden is de meest gezochte terrorist ter wereld. Hij was het brein achter de aanslagen van 11 september in New York, toen zelfmoordterroristen met vliegtuigen in de Twin Towers vlogen. Bij die aanslagen vielen zo'n 3.000 doden.

Na de aanslagen werd Bin Laden uitgeroepen tot volksvijand nummer één. De VS startte onder meer een oorlog tegen Afghanistan om hem te vinden.