"Meer waakzaamheid is raadzaam"

Ons land neemt voorlopig geen extra veiligheidsmaatregelen na de dood van Osama Bin Laden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) is er voorlopig geen reden om het zogenoemde dreigingsniveau te verhogen.

Het dreigingsniveau in ons land wordt uitgedrukt met een getal tussen 1 en 4. Momenteel geldt in het hele land niveau 2, een gemiddelde dreiging, en aan de Amerikaanse ambassade en de gebouwen van de NAVO in Brussel niveau 3. Maar een verhoging is momenteel niet aan de orde.

"De toestand wordt wel permanent geëvalueerd. Als er informatie binnenkomt in de loop van de dag, dan kan het dreigingsniveau altijd worden aangepast", zegt Turtelboom.

Ontslagnemend premier Yves Leterme en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere hebben al opgeroepen tot waakzaamheid. Terreurexpert Claude Moniquet vindt het zelfs noodzakelijk dat ons land de veiligheidsmaatregelen verscherpt. "Het is een psychologische slag voor de terroristen, maar Bin Laden zal gezien worden als een martelaar en dat zal op korte en middellange termijn hun identiteitsgevoel versterken."

De Nederlandse massapsycholoog Hans van de Sande van de universiteit van Groningen noemt de vreugdetaferelen in de VS in dat opzicht niet verstandig. "Het is een rationele reactie op een emotioneel tafereel, een diepliggend gevoel van mensen om een overwinning op je tegenstander te vieren, ook al roept dat weer een negatieve reactie op bij de tegenpartij."

"Nummer 2 en nummer 3 staan klaar"

Verschillende andere landen nemen wel veiligheidsmaatregelen na de dood van Bin Laden. Zowel Groot-Brittannië, Frankrijk als Japan vrezen voor vergeldingsmaatregelen van terreurorganisatie Al Qaeda.

Interpol, dat de hoofdzetel heeft in Lyon, heeft de waakzaamheid verhoogd en zegt dat er een verhoogd risico is op aanslagen. "De dood van Bin Laden betekent immers niet dat Al Qaeda onthoofd
is", klinkt het. "De organisatie heeft een sterke structuur en er staan een nummer 2 en een nummer 3 klaar."

"We moeten dus samen blijven strijden tegen de wereldwijde dreiging, niet alleen van Al Qaeda, maar ook door andere terreurgroepen."

Londen heeft zijn ambassades gevraagd om de veiligheidsmaatregelen te herbekijken. "Meer waakzaamheid is raadzaam", zegt minister van Buitenlandse Zaken William Hague (kleine foto).

"Bepaalde elementen van de organisatie zullen de komende weken mogelijk willen bewijzen dat ze nog actief zijn."

"Zijn dood is zonder meer een zeer zware slag voor Al Qaeda. Het is zonder enige twijfel een goede zaak dat hij niet meer in staat is om terreur, moord en chaos te zaaien in de wereld. Maar het is eveneens duidelijk dat de problemen waar we tegen aankijken niet verdwenen zijn."

Japan heeft dan weer de veiligheidsmaatregelen verscherpt op de legerbasissen om te anticiperen op mogelijke represailles.