"Tepels van brandweermannen niet toegelaten"

De gespierde brandweerman Jack Slivinski voelde zich vereerd toen hij gevraagd werd voor een fotoshoot, met ontbloot bovenlijf poserend voor een fontein. De foto moest dienen voor een nationale liefdadigheidskalender als eerbetoon aan "The Nation’s Bravest". Maar de brandweerdivisie van Philadelphia, waartoe Slivinski behoort, kon er niet om lachen en "Mister Philly" werd "gedegradeerd" tot minder belangrijke taken binnen de divisie. Want, aldus brandweercommissaris Lloyd Ayers, "wij verkopen geen seks, wij verkopen veiligheid".

"We hebben na de fotoshoot brieven van kinderen gekregen. Zij kijken naar ons op. We kunnen het niet toestaan dat een kalender tepels toont op foto’s van brandweermannen uit Philadelphia", verdedigde Ayers zijn beslissing aan de Philadelphia Daily News. Naast het “spierbundel”-karakter van de foto wordt de 31-jarige Slivinski ook verweten zijn baas niet vooraf te hebben ingelicht over de fotoshoot.

"De commissaris overreageert"

Slivinsky wordt voorlopig, in afwachting van de resultaten van een officieel onderzoek, ver weg gehouden van het echte bluswerk. Zo maakt hij geen deel meer uit van "Rescue 1", wat als een elite-eenheid beschouwd wordt binnen de brandweer wegens de specifieke, doorgedreven training die eraan voorafgaat.

De uitgeefster en fotografe van de nationale kalender, waarmee geld wordt ingezameld voor gezinnen van overleden brandweermannen, kan in ieder geval niet lachen om de beslissing van Ayers. "Waarom wil de commissaris zich zo profileren in deze zaak? Waarom hij van Slivinski een martelaar wil maken, is mij geheel onduidelijk. Ayers overreageert", aldus Katherine Kostreva. Volgens haar zou de overkoepelende brandweerunie wel haar akkoord voor de fotoshoot hebben gegeven.

In totaal namen 12 brandweermannen aan de fotoshoot deel. De kalender wordt later op het jaar verspreid. Of de foto van Slivinski uiteindelijk zal worden gepubliceerd, is momenteel nog niet duidelijk, omdat commissaris Ayers dat liever niet zou zien.

lees ook