"Wij zullen Bin Ladens dood wreken"

De Pakistaanse taliban, gelinkt aan Al Qaeda, dreigen met aanslagen na de dood van Osama bin Laden. Intussen noemt een lid van de Jemenitische tak van Al Qaeda zijn dood "een catastrofe". En op jihadfora heersen ongeloof, woede en bedreigingen.

De Pakistaanse taliban hebben gezworen om de dood van Bin Laden te wreken met aanslagen tegen de VS en tegen Amerikaanse en Pakistaanse regeringsleiders. "We zullen  de dood van deze martelaar wreken. Pakistaanse heersers en het leger zijn ons eerste doelwit, de VS het tweede doelwit", verklaarde een talibanwoordvoerder.

"Wat gebeurd is, is hoe dan ook een overwinning voor ons, want sterven als martelaar is ons doel. Duizenden mensen zijn gestorven als martelaar en Bin Laden is een van hen", aldus nog de woordvoerder.

"Dit is een catastrofe voor Al Qaeda"

Bin Laden heeft ook sterke banden met Jemen, want een groot deel van zijn familie is van Jemen afkomstig en ook veel van zijn getrouwen zijn Jemenieten. "Jemen is ook de plaats waarvan men zegt dat het nieuwe Al Qaeda aan het kiemen is, waar ook de nieuwe Osama zou kunnen rondlopen", zegt Rudi Vranckx, die op dit ogenblik in Jemen is voor zijn nieuwe reeks "De vloek van Osama".

"Dit nieuws is een catastrofe voor ons", reageerde het lid van Al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Aanvankelijk geloofden we de informatie niet, maar we hebben contact opgenomen met onze broeders in Pakistan en die hebben het ons bevestigd."

Hij voegde eraan toe dat de verantwoordelijken van AQAP, ontstaan uit de fusie van de Saudische en Jemenitische takken van het netwerk, in het zuiden van Jemen een bijeenkomst zullen houden om een communiqué op te stellen over "de toekomst van de jihad in de komende periode". (foto: Osama bin Laden op een van de opleidingskampen van Al Qaeda).

Ongeloof, woede en bedreigingen op jihadfora

Op de jihadfora zijn de eerste reacties op de dood van Bin Laden uitingen van ongeloof en woede. Ook worden er bedreigingen geformuleerd tegen de Verenigde Staten. Volgens de bijdragen, vertaald in het Engels door de Amerikaanse instituten Site en Jihadology, zijn de forabezoekers in shock na de bekendmaking door de Amerikaanse president Barack Obama dat Bin Laden in Pakistaan gedood werd door een Amerikaans commando.

"Als dit waar is, is dit een moment van schande voor het Pakistaanse volk, dat er niet in geslaagd is een held van de islam te beschermen", aldus een van de bijdragen. "Dit is een zwarte dag voor ons."

Op het forum Shumukh al-Islam luidde een bijdrage: "De leeuwen zullen leeuwen blijven en zullen in de voetstappen van Osama blijven treden. Oh Allah, Amerika zal geen veiligheid kennen zolang wij er geen kennen in Palestina." Een andere bezoeker schrijft: "Als dit waar is, moeten we Allah bedanken dat Amerika niet in staat was om hem levend te vatten. Anders zouden ze hem vernederd hebben zoals Saddam Hoessein. Hij heeft ten minste zijn grootste wens kunnen vervullen: sterven als martelaar."

Nog een andere gaf commentaar op de vreugdetaferelen in New York en Washington (kleine foto): "Die festiviteiten zijn grappig. Vier het nieuws zoveel jullie willen, kouffar (ongelovigen). Want jullie zullen er niet veel tijd voor krijgen. Jullie zullen vlug geconfronteerd worden met de realiteit."

Sommigen geloven het nieuws ook niet. "De Amerikanen doen dit om een goed excuus te hebben om dit jaar Afghanistan te verlaten."